Hvad skal du bruge platformen til?

Ved at udforske og opdatere dig her på platformen er målet at give dig nogle læringsredskaber til at løse opgaven omkring screening for alvorlig patologi og afklare nogle af de usikkerheder, der kan være forbundet med screening-processen. Det vil vi gøre ved at: Oplyse dig om forskellige alvorlige patologier, præsentere dig for strategier til klinisk ræsonnering og dokumentation af alvorlig patologi samt give dig mulighed for at øve dine færdigheder.  

Indholdet på platformen er baseret på national og international forskning og vil løbende blive opdateret med den nyeste viden på området.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

 

 

Hvad er alvorlig patologi?

Alvorlig patologi er en samlet betegnelse for en gruppe sygdomme og skader, hvor tidlig diagnosticering og hurtig behandling kan have stor betydning for patienternes prognose.

Der findes ingen anerkendt definition eller afgrænsning af, hvilke sygdomme og skader der hører under betegnelsen alvorlig patologi. Her på platformen er alvorlige patologier defineret inden for følgende seks områder: neoplasmer, infektion, inflammation, fraktur, neurologiske sygdomme og kardiovaskulære sygdomme.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

 

 

Hvordan opdager du alvorlig patologi?

Der findes ingen rigtig eller forkert måde at screene patienter for alvorlig patologi.

Det er svært og komplekst, men en måde at screene er ved at være opmærksom på tegn og symptomer på alvorlig patologi, observere patienterne over tid og lytte til vores kliniske mistanke. Den kliniske mistanke vækkes ved, at patientens symptomer ikke bedres over tid, eller at “noget ikke passer”. Derudover er der vigtigt at have indsigt i, hvilke handlemuligheder man har som fysioterapeut, hvis man har en klinisk mistanke om alvorlig patologi. 

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

 

 

Introduktion til bekymringsbarometeret

Bekymringsbarometeret er en ræsonneringsmodel, hvor du på baggrund af tegn og symptomer, viden om hyppighed af alvorlig patologi, patientens kliniske profil og symptomudvikling over tid, skal vurdere, hvor bekymret du er for om din patient kan have en alvorlig patologi.

Barometeret er udviklet af internationale forskere og klinikere og er bygget op som et trafiklys rød/gul/grøn, alt efter hvor bekymret du er for patientens tilstand. Derudover præsenterer barometeret også de handlemuligheder, du har, afhængigt af hvor bekymret du er for din patient. I den casebaserede e-læring, som findes her på platformen, kan du træne din kliniske ræsonnering og brugen af bekymringsbarometeret.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

 

bekymrings barometer